Perinteikäs museo vahvasti kiinni nykypäivässä

Satakunnan Museo on vuonna 1888 perustettu alueellinen vastuumuseo, joka sijaitsee Kokemäenjoen varrella Kivi-Porin tuntumassa. Museo on yksi Suomen vanhimmista kulttuurihistoriallisista museoista ja vahvasti kiinni myös nykypäivässä – monipuolinen museo palkittiin 2019 Vuoden museona. 

Pysyvä Elon merkkejä -näyttely kertoo menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Porista ja Satakunnasta, seudun elämästä, ilmiöistä ja persoonista kolmessa kerroksessa. Vaihtuvissa näyttelyissä syvennytään aina uusiin ja mielenkiintoisiin aiheisiin sekä paikallisen historian ilmiöihin. Näyttelyiden lisäksi Satakunnan Museossa järjestetään myös luentoja, työpajoja ja muita tapahtumia. Museon yhteydessä toimivat myös kahvila ja museokauppa

Satakunnan Museo on paitsi käyntikohde, myös alueen kulttuuriperinnön asiantuntija. Alueellisena vastuumuseona Satakunnan Museo säilyttää maakunnan kulttuuriperintöön liittyvää tietoa, esineitä, kuvia ja arkistoaineistoa koko maakunnan alueelta, huolehtii satakuntalaisista kulttuuriympäristöistä sekä tarjoaa museopalveluita maakunnan yleisöille. 

Satakunnan Museon alaisuudessa toimivat myös Luontotalo Arkki, Rosenlew-museo, Rakennuskulttuuritalo ToivoLavian kotiseutumuseo sekä Reposaareen sijoitettu museohinaaja Santtu. Kaikki Satakunnan Museon toimipisteet, Porin taidemuseo sekä siihen kuuluva Poriginal galleria muodostavat yhdessä Porin kaupungin museopalvelut

Satakunnan Museon toimintaa tukee aktiivinen taustajoukko, Satakunnan Museon ystävät ry.

Jarmo Mäkilän pronssiveistos Jump (2013) Satakunnan Museon edustalla Porissa. Veistos on kiinnitettynä museon pääsisäänkäynnin yläpuolelle. Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys lahjoitti teoksen Porin kaupungille vuonna 2017.

Jump, Jarmo Mäkilä 2013, kuva Jussi Miikkulainen SatM.