Pysyvä näyttely Elon merkkejä
Satakunnassa on eletty, asuttu, syöty, tehty töitä, juhlittu ja koettu kovia vuosituhansien ajan. Mitä siitä on jäänyt jäljelle? — Elon merkkejä!
Elon merkkejä -näyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä löytyy koko perheelle!
Kävijät voivat esimerkiksi kurkistaa eri aikakausien koteihin, tutkia Porin kaupunkikuvan muutoksia, ihastella pukumuotia rautakaudelta 1900-luvulle asti. Esillä on myös tuttuja yleisön suosikkeja, kuten Porin kaupungin suuri pienoismalli sekä tunnelmallinen Pekkalan maakauppa.
Elon merkkejä -näyttelystä löytyy lapsille ja aikuisille kivaa tekemistä. Näyttelyssä voi leikkiä kauppaa, huristella pikkuautoilla pitkin Porin katuja ja jopa kyntää peltoa hevosen kanssa – ainakin melkein!
Elon merkkejä -näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti muutamien teemaesitteiden avulla tai varaamalla opastuksen. Erilaisia opastettavia teemoja on useita.
Näyttelyssä olevat seinätekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Tableteilla olevat esinetekstit ovat suomeksi ja Tärpit-kohteet myös ruotsiksi ja englanniksi.
Voit tutustua Elon merkkejä -näyttelyn sisältöihin myös verkossa avaamalla Tarinasoitin-sivuston omalta puhelimeltasi. Voit kiertää Tarinasoitin-sivuston avulla joko paikan päällä tai vaikka kotisohvalta käsin.
Katso yhteystiedot ja hinnat Aukioloajat ja hinnat -sivulta sekä Opastukset-sivulta.
Päiväkoti- ja koululaisopastuksista löytyy lisätietoa myös kaupungin Kulttuuripolku-sivulta.
Opastuskierroksia ja -teemoja
-
Pienemmille lapsille, kuten päiväkoti-ikäisille, eskareille ja pienemmille koululaisille soveltuvalla Etsi Porin karhu -kierroksella tutustutaan Satakunnan ja Porin historiaan kymmenessä eri kohteessa. Karhua voi etsiä omatoimisesti vihjekortin avulla tai opastettuna, jolloin opas kertoo vähän lisää karhua kiehtovista kohteista.
-
Näyttelyssä kerrotaan Porin historiasta sen perustamisesta, vuodesta 1558 lähes nykypäivään asti. Kaupunki on Suomen 9. vanhin ja se laajeni noin 400 hengen merenrantakaupungista 1800–1900-luvulla teollisuuden sulatusuuniksi sekä porvarien ja työläisten asuttamaksi eloisaksi kaupungiksi.
Opastettu kierros soveltuu erinomaisesti kaikenikäisille kaupungeista ja kaupunkihistoriasta kiinnostuneille.
-
Satakunta on maamme vanhimpia maakuntia. Se mainitaan historiallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1331. Tätä edeltää kuitenkin rikas esihistoriallinen aika kivikaudesta rautakauteen. Opastukselle tutustutaan maakunnan pitkään historiaan monipuolisesti.
-
Tärppi-kohteilla tutustutaan paikalliseen satakuntalaiseen historiaan ja vähän kaukomaihinkin. Nämä kohteet, jos mitkä kannattaa katsastaa.
Tärppeihin voi tutustua myös omatoimisesti pienen esitteen avulla ja vaaleanpunaisia Tärppi-logoja seuraamalla. Kaikki Tärppi-kohteiden informaatio löytyy näyttelystä myös ruotsiksi ja englanniksi.
-
Elon merkkejä -näyttely sisältää myös ruokien ja juomien historiaa sekä tarinaa paikallisista perinneruuista. Opastukselle tutustutaan ruokakulttuuriin 1600-luvun porvarispöydästä ristiinnaulittuun siikaan ja legendaariseen porilaiseen. Tämä on herkullinen kierros!
Ruokahistoriaan voi tutustua myös omatoimisesti pienen esitteen avulla ja vihreitä Ruoka-logoja seuraamalla.
-
Opastuksella tutustutaan pienoismallien ja interiöörien avulla satakuntalaisten elin- ja asuinolosuhteisiin aina pronssikaudelta 1970-luvun lähiöelämiseen asti. Opastukselle nähdään ja kuullaan mm. Rieskaronmäen pronssikautisesta maatilasta, joka on Suomen vanhin tutkittu pronssikautinen asuinpaikka, Juhana-herttuan Porin kuninkaankartanosta, Fritz Arthur Juséliuksen herrainhuoneesta ja 1970-luvun Sampolan lähiökodista ja paljon muusta!
Eri aikaisiin koteihin kurkistamalla historiaa on helppo ymmärtää.
-
Muotoilu on ollut aina osa ihmisen elämää. Joskus esineet olivat käytännöllisiä ja kauniita, joskus jompaa kumpaa. Oliko 7000 vuotta sitten muotoiltu kaunis Huittisten hirvenpää käyttöesine, entä 4000 vuotta sitten valmistetut komeat vasarakirveet? Kammattiinko 3000 vuotta sitten valmistetulla pronssikammalla oikeasti hiuksia?
Keskiajalla Satakuntaan tuotiin Euroopasta koristeellista lasia ja keramiikkaa – aikansa huippudesignia. Maaseudulla talonpojat veistivät taidokkaita käyttöesineitä morsiamilleen ja tehtaissa kehitettiin ainutlaatuisia tuotteita. Ja entäpä Sarpin sammakkoleivos, täydellinen paikallinen designtuote!