Englund

9.5.2024–23.2.2025, Satakunnan Museo, Sali

Mestarikuvaaja John Englund perusti yhdessä vaimonsa Mandin kanssa valokuvaamon Poriin vuonna 1894. Tästä seurasi noin 35 vuotta kestänyt ajanjakso, jonka aikana Englundit työntekijöineen ikuistivat Poria, porilaisia ja kaupungin tapahtumia kymmenille tuhansille lasinegatiiveille.

”Englund”-valokuvanäyttelyssä perehdytään John Englundin kuvaamon ainutkertaisiin valokuviin ja Englundien tarinaan. Näyttelyn valokuvat perustuvat Satakunnan Museossa viime vuosina tehtyyn laajaan Englundin lasinegatiivien digitointiprojektiin. Englund-klassikkokuvien lisäksi tiedossa on ennennäkemättömiä näkymiä yli vuosisadan takaiseen Poriin.

Kirjauutuus Valokuvausatelieri John Englund

Nyt on saatavana myös kirjauutuus Valokuvausatelieri John Englund.

Teoksessa Englundin tarinaa, valokuvia ja valokuvaamista sekä työntekijöitä taustoitetaan neljän artikkelin avulla. Lisäksi kirjassa on noin 150 huippuluokan valokuvaa kuvateksteineen. Kirjan tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirjaa on saatavilla Satakunnan Museon ja Rosenlew-museon museokaupasta sekä verkkokauppa.pori.fi. Hinta 39 €.

Kuvia Finnassa

Satakunnan Museon Finna-sivustolla voi myös tutustua Englundin ateljeen kuviin. Kuvia riittää katseltavaksi, niitä on Finnassa tällä hetkellä noin 3600 kpl.

Finnan kuvista on mahdollista tilata painolaatuinen kuvatiedosto. Näyttelyssä esillä olevista valokuvista on mahdollista saada myös ajan hengen mukaan sävytetty kuvatiedosto. Hinta 16 € / kpl.

Kuvatilauksen voi tehdä Finnan kautta tai lähettämällä sähköpostia minna-liisa.salonsaari@pori.fi.

Porin silta ja Charlotta vielä samanaikaisesti paikallaan vuonna 1926. Kuva oikeassa alareunassa 11-vuotias Aarno Aspholm. Kuva John Englund, SatM.