Museo verkossa

Lähde virtuaaliselle museokierrokselle, tutustu näyttelyihin tai vanhan talon korjausohjeisiin tai selaa kuvia ja esineitä verkossa!

Satakunnan Museon sisältöä löytyy paljon myös digitaalisessa muodossa.

—–

Satakunnan Museo sosiaalisessa mediassa

Satakunnan Museolla, Luontotalo Arkilla, Rosenlew-museolla ja Rakennuskulttuuritalo Toivolla on kaikilla omat Facebook- ja Instagram-tilit. Lisäksi Satakunnan Museolla on Instagramissa tili Satakunta Museum Collections. Satakunnan Museon blogissa taas syvennytään tarkemmin näyttelyiden aiheisiin tai ajankohtaisiin hankkeisiin. Lisäksi Satakunnan Museolla on YouTube-tili.

  • Satakunnan Museon YouTube – kanavalta voit katsoa museon luentoja suorana ja tallenteena. Luennot on koottu omaksi soittolistaksi.

    Kanavalta löytyy myös muita videoita, muun muassa näyttely- ja museoesittelyjä, jotka on myös koottu omaksi soittolistaksi.

    Satakunnan Museo YouTubessa 

    Kaikki Satakunnan Museon YouTube-kanavalla julkaistut videot eivät ole tekstitettyjä kohtuuttoman rasitteen perusteella.

    Saavutettavuusseloste

     

  • Kirjoituksia niin museotyöstä kuin museon tuottamista sisällöistä  Satakunnan Museon blogissa

  • Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tutustu Kaarinan blogiin.

—-

Tutustu kokoelmiin!

Valokuvia, esineitä ja muita museoiden kokoelmiin kuuluvia aarteita.

  • Finnassa voit tutustua Satakunnan Museon valokuva ja esinekokoelmiin ja nähdä, millaista aineistoa museon varastoihin ja arkistoihin kätkeytyy. Tutustu Finnaan tästä linkistä.

  • Lajitietokeskukseen on koottuna havaintoja monista suomalaisista lajitietokannoista. Selaa Luontotalo Arkin kokoelmia.

  • Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita. Tutustu arkistoon.

—–

Lähde kierrokselle mobiilioppaan avulla!

Koe Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan vuodet kahden nuoren silmin, tutustu Porin teollisuuteen tai kiinnostaviin, mutta vähemmän tunnettuihin paikkoihin tai vieraile Pori Jazzin keikkapaikoilla. Vai lähtisitkö katselemaan Satakunnan Museon tonttujuttuja? Täältä löytyvät myös Museopalveluita meille kaikille -hankkeessa toteutetut mobiilioppaat. Tervetuloa kierrokselle!

  • Porin keskusta on ainutlaatuinen yhdistelmä historiallista kivikaupunkia, jokirantaa, teollisuusmaisemaa, puistoalueita ja puutaloja. Kulttuurireitit johdattavat tutustumaan eri teemojen kautta paikalliseen historiaan, taiteeseen ja luontoon. Seitsemän teemareittiä johdattavat mielenkiintoisten yksityiskohtien, syventävän tiedon ja kiinnostavien vierailukohteiden pariin.

    Valitse reitti ja innostu kaupungin tarinoista!

    Kaupungin historiaan ja kaupunkitilan muutoksiin johdattavat reitit Puukaupungista kivikaupungiksi ja Arjen arkkitehtuuria.

    Porin teollisesta historiasta kertoo teollisuusperintöreitti Piippujen Pori.

    Jokirannan ja Kivi-Porin alueen julkiseen taiteeseen, gallerioihin ja taidemesenaatti Maire Gullichsenin suvun vaiheisiin johdattaa Etelärannan taidereitti. Julkisen taiteen parissa puistoja pitkin kuljetaan Puistojen taidereitillä.

    Kaupunkiluonnon moninaisuuden pariin vie Kaupunkiluonnon äärellä -reitti.

    Lyhyenä johdatuksena Porin keskustaan toimii Kävelykadun reitti, joka yhdistelee samalla kaikkien reittien teemoja.

    Kulttuurireitit on toteuttanut Porin kaupungin museopalvelut.

  • Lähde Lempi Amandan ja Juho Henrikin kanssa Satakuntaan vuosina 1917-1918. Näyttely kertoo punaisten ja valkoisten yhteenotoista sekä ihmisten arjesta kahden kuvitteellisen hahmon silmin. Aloita kierros tästä

  • Pori Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voi etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. Aloita kierros tästä

  • Reitistö Porin kiinnostavista, mutta vähemmän tunnetuista paikoista. Polkuja Poriin koostuu paikallishistoriasta, Satakunnan Museon arkistokuvista ja nykyajan tallentamisesta. Aloita kierros tästä

  • Lähde mukaan kierrokselle Porin teollisuusmaisemaan ja tutustu teollisuuteen liittyviin kohteisiin. Reitin kohteet voi kiertää esimerkiksi kävellen. Aloita kierros tästä

  • Satakunnan Museon iki-ihanaan Tontut-näyttelyyn voi tutustua ympäri vuoden.  Näyttely kertoo tonttujen laajasta suvusta, suomalaisesta kansanperinteestä ja vanhoista uskomuksista, jotka elävät edelleen – vaikkakin tähän päivään muuntuneina.

    Tontuilla on kova tohina päällä. Ahkera ja värikäs tonttujoukko valmistaa joululahjoja, paketoi ja järjestelee lahjapaketteja aattoiltaa varten, mutta viettää myös mukavia lepohetkiä hyvässä kaveriseurassa. Tarkkasilmäisimmät voivat nähdä vikkeliä metsätonttuja, ehkä jossain vilahtaa ujo saunatonttu tai eläimiä rakastava tallitonttu. Ja entäpä tarkkailijatontut? Ne taitavat olla myös liikkeellä…

    Aloita kierros tästä 

  • Verkkonäyttely Siikaisten pitsimäisen siroista lasikuisteista on toteutettu Raija Collanderin toimittaman teoksen Siikaislaiset lasikuistit, Pohjois-Satakunnan kaunottaret (1999) pohjalta Satakunnan Museon ja Siikaisten kotiseutu- ja museoyhdistyksen yhteistyönä osana Museopalveluita meille kaikille -hanketta.

    Aloita kierros tästä

  • Ääniopastus kertoo Siikaisten kotiseutumuseon piharivin kamarissa 1940-luvun lopulla asuneen piikatyttö Alinan kuvitteellisen tarinan. Äänen Alinalle lainasi Rea Högbacka. Opastus on toteutettu Satakunnan Museon ja Siikaisten kotiseutu- ja museoyhdistyksen yhteistyönä osana Museopalveluita meille kaikille -hanketta.

    Alina oli 15-vuotiaana joutunut lähtemään kotoaan läheiseen kartanoon sisäpiiaksi. Kun hän sitten huomasi kantavansa isännän lasta sydämensä alla, oli jälleen pakko kerätä vähät tavarat nyssykkään ja suoriutua matkoihinsa. Mikä nyt eteen? Kuuntele Alinan tarina! 

  • Ulvilan historiapolku johtaa Pyhän Olavin kirkon jyhkeiden kivimuurien katveesta Kellarimäelle. Sieltä matka jatkuu Ulvilan vanhaan pappilaan, jonka tienoilla on sijainnut aikoinaan myös kuninkaankartano. Aikamatka päättyy Liikistön muinaiselle saarelle. Toteutettu Museopalveluita meille kaikille -hankkeessa. Aloita kierros tästä

  • Säkylää ei ole ilman Pyhäjärveä, eikä Pyhäjärveä ilman kalastajia. Verkkonäyttely on toteutettu yhdessä Säkylä-seuran kanssa osana Museopalveluita meille kaikille -hanketta. Näyttelyn kuvat on koottu tammikuussa 2024 järjestetyn muisteluillan yhteydessä. Säkylän Pyhäjärven kalatalouden kehittämishankkeessa toteutetut videot perehdyttävät avovesikalastukseen, ravustukseen ja talvinuottaukseen Pyhäjärvellä. Aloita kierros tästä 

  • Säkylän harjualueen luonnon harvinaisuudet harjusinisiipi, kangasraunikki, vuorimunkki ja masmalo on kuvattu Raija Äärin taiteilemiin maalauksiin. Verkkonäyttely on toteutettu yhteistyössä Satakunnan Museon Luontotalo Arkin ja Siikaisten kotiseutu- ja museoyhdistyksen kanssa osana Museopalveluita meille kaikille -hanketta. Säkylänharjun harvinaisuuksia

  • Leineperin eli Fredriksforsin rautaruukki perustettiin Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Ruukissa yhdistyivät koskivoima, paikallinen puuhiilen tuotanto ja kohtuullinen matka merenrantaan malmin kuljetusta ajatellen. Lähde sepän matkaan Leineperin ruukkiin!

—–

Verkkonäyttelyitä ja muuta aineistoa

Satakunnan Museossa, Luontotalo Arkissa, Rosenlew-museossa ja Rakennuskulttuuritalo Toivossa on paljon verkkomateriaalia, joista osa perustuu menneisiin näyttelyihin, osa taas on alun perinkin tehty pelkästään verkkoaineistoksi.

  • Karjaranta oli vuoden 2018 asuntomessujen näyttämö ja siksi myös erityisenä kiinnostuksen kohteena. Mutta mitä messualueella on ollut aiemmin? Entä Karjarannan itäpään kerrostalojen kohdalla? Missä Karjarannantie aiemmin kulkikaan? Missä olivat teollisuuden käyttämät pistoraiteet ja siihen liittyvät rautatierakennukset? Kuinka Kokemäenjoki ylitettiin ennen Raumansiltaa? Missä oli Hätilä? Entä Hirsipuunmäki? Tai öljypätkät?

    Interaktiivinen tarinakartta sisältää neljä eri ikäistä karttaa Karjarannasta. Voit verrata karttoja nykyhetken karttaan ja katsoa, mitä esimerkiksi oman asuintalon paikalla sijaitsi aiemmin. Monipuolinen kuvamateriaali havainnollistaa jo kadonneita tai muuttuneita rakennuksia ja ympäristöjä. Jatkuvan muutoksen Karjaranta

  • Tutustu Porin työväestöön ja teollisuuteen 1500-1700 -luvun pienistä tehtaista 1800-luvun teollistumisen kulta-aikaan ja edelleen 1950-luvun sotakorvausteollisuuteen asti. Ota selvää, miten ihmisten arki muuttui teollistumisen myötä ja mitä jälkiä teollistumisesta on jäänyt ympärillemme. Teollisuustyön jäljillä

  • Vuoden 2008 Raitoja, kukkia ja geometriaa -näyttelyyn liittynyt sivusto esittelee Porin Puuvillan painokangassuunnitteluateljeen historiaa ja tehtaan painokangassuunnittelijoina 20 vuotta toimineiden Raili ja Juhani Konttisen suunnittelemia kankaita. Monien kuosien näytekappaleita säilytetään Satakunnan Museon kokoelmissa. Puuvillan suunnittelijat

  • Naisia Porissa esittelee kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrkii katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Näyttely on tehty yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. Naisia Porissa

  • Vuonna 2011 Satakunnan Museossa tunnelmoitiin 1960-1970-luvun vaihteen kesiä Voitto Niemelän Pori-kuvia katselemalla. Osa Pori, kesä ja kamera -näyttelyn kuvista on katseltavissa tässä verkkonäyttelyssä.

  • Kadunnimet – kaupungin muisti -näyttely kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan kadunnimien historiasta. Näyttely keskittyy nimenomaan nykyisten katujen nimihistoriaan 1800-luvun alkupuolelta lähtien, mutta sivuaa myös kaupungin 1600- ja 1700-lukujen kadunnimien vaiheita.

  • Yksitoista tarinaa talvipäivästä eri puolilla Suomea vuonna 2011. Museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee suomalaista arkea – myös Porissa! Tutustu talvipäivätarinoihin.

  • Kerro museolle – sivusto on Satakunnan Museon oma muistojenkeruutyökalu. Sivustolla kerätään yleisöltä muistoja eri aiheista, ja ne taltioidaan museoon tuleville sukupolville. Käy antamassa oma panoksesi kulttuuriperinnön tallentamiseen!

  • Erityisesti sosiaalisessa mediassa joitakin vuosia sitten ihastuttanut, 13 museon yhteinen Suomi syö ja juo -hanke esitteli suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria museoiden näkökulmasta. Sivuilta löytyy mm. ruoka-aiheisia valokuvia vapaaseen käyttöön sekä kiinnostavia katsauksia ruoan historiaan. Tutustu suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin!

—-

Tietoa rakennuksista ja ympäristöistä sekä korjaus- ja kunnostusohjeita 

Tutustu maakunnan rakennettuun kulttuuriympäristöön, kulttuuriympäristön hoitoon ja kehittämiseen sekä erilaisiin korjaus- ja kunnostusohjeisiin.

  • Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma päivitettiin ja uudistettiin verkkosivuiksi – ensimmäisten joukossa Suomessa! Kauttaaltaan päivitetty kulttuuriympäristöohjelma jatkaa jo vuonna 1995 aloitettua työtä kulttuuriympäristötietouden lisäämisessä ja satakuntalaisen kulttuuriympäristön hoidon sekä kehittämisen parissa. Ohjelma tarttuu ajankohtaisin aiheisiin ja katsastaa kulttuuriympäristön nykytilaan. Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma.

  • Oliko isoäitisi Paneliasta? Mistähän talosta? Kaipaisitko siitä lisää tietoa? Vai kiinnostavatko asuinkerrostalosi arvot? Y-Pakki –sovellus vastaa moniin Satakunnan rakennusperintöä koskeviin kysymyksiin. Tietoa löytyy talojen vaiheista, nykytilanteesta, arvoista, suojelusta ja kaupunkien osalta myös suunnittelijoista. Tietojen laajuus vaihtelee kohteittain. Kaikista Satakunnan rakennuksista ei ole valitettavasti tietoja. Tästä palveluun.

  • Satakunnan Museon hallinnoiman maakunnallisen Pisara-hankkeen keskeisenä tavoitteena oli arkipäiväistää rakennetun kulttuuriympäristön arvojen huomioiminen kaikessa ympäristöön kohdistuvassa toiminnassa. Hankkeessa toteutettiin rakennuskulttuuriselvityksiä eli inventointeja Satakunnan kunnissa. Pisara – kulttuuriympäristöt arjen arvoiksi. 

  • Kattava raportti Porin ruutuasemakaavakeskustan modernin rakennusperinnön inventoinnista esittelee Porin kaavoituksen ja rakentamisen vaiheita 1800-luvun alusta nykypäivään, käy läpi keskusta-alueen arvoja ja esittelee vuosikymmenittäin 119 arvokasta kohdetta ja 8 aluekokonaisuutta, joiden taustalla ovat vaikuttaneet erilaiset yhteiskunnalliset ilmiöt, rakentamisen ihanteet ja kaupunkisuunnittelulliset tavoitteet. Inventointiraportti sisältää runsaan valokuva-aineiston sekä inventoinnin tuloksia havainnollistavia karttoja.

    Porin ruutukaavakeskustan inventointi.

  • Porin 9. kaupunginosa eli Riihikedon aravatalojen alue on luetteloitu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi vuonna 2009. Tutustu inventointiraporttiin. 

  • Satakunnan Museon korjausrakentamiskeskus, Rakennuskulttuuritalo Toivo  neuvoo vanhojen rakennusten kunnostuksessa. Toivolla on myös nettisivuilla neuvoja ja ohjeita vanhan talon kunnostajalle. Tutustu korjausneuvontaohjeisiin.

  • Kuvakertomus Porin Matti – lämmitysuunin saattamisesta käyttökuntoon. Tutustu Matin kunnostukseen tästä.