Satakunnan esihistoriaa

Kuumoonmäen röykkiö

Satakunnan esihistoria on rikas ja mielenkiintoinen. Maakunnasta tunnetaan monia tutkimushistoriallisesti merkittäviä muinaisjäännöksiä, kuten Euran Käräjämäki, Kiukaisten Uotinmäki ja Panelian Kuninkaanhauta. Kaikkiaan Satakunnasta on tiedossa toista tuhatta muinaisjäännöskohdetta kaikilta esihistorian ajanjaksoilta ja alueen kaikista osista. Lisätietoja Satakunnan muinaisjäännöksistä löydät Museoviraston ylläpitämän kulttuuriympäristön palveluikkunan kautta.

Mitä teen, jos epäilen löytäneeni muinaisjäännöksen tai muinaisesineen?

Uusia, ennen tuntemattomia muinaisjäännöksiä löydetään edelleen vuosittain. Mikäli maastossa liikkuessasi havaitset epätavallisia rakennelmia, joita epäilet muinaisjäännökseksi, voit ilmoittaa havainnoistasi Satakunnan Museon arkeologille. Jos mahdollista, merkitse kohde kartalle ja ota siitä valokuva. Tiedot voi toimittaa esim. sähköpostilla osoitteeseen leena.koivisto(at)pori.fi.

Voit myös tehdä löydöstä ilmoituksen Museoviraston  sähköisen ilmoituspalvelun Kohde-Ilpparin kautta www.kyppi.fi/ilppari

Euran Panelian Kuninkaanhauta. Kuva SatM/Leena Koivisto

Muinaismuistolaki

Muinaisjäännökset on rauhoitettu muinaismuistolailla (295/1963). Laki suojelee kaikenikäiset muinaisjäännökset kivikautista asuinpaikoista I maailmansodan aikaisiin puolustusvarustuksiin saakka. Muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen tai muu kajoaminen on kielletty. Lain mukaan kaikki yli sata vuotta vanhemmat esineet, joiden omistajaa ei tunneta, ovat muinaisesineitä ja valtion omaisuutta. Myös vedenalainen kulttuuriperintö ja yli sata vuotta vanhat hylyt ovat lain suojaamia.  Muinaismuistolakiin voi tutustua linkistä.

Nakkila Selkäkangas. Kuva: SatM/Leena Koivisto