Porin museoissa rikottiin kävijäennätyksiä

Viime vuosi oli menestyksekäs Satakunnan Museon museokohteissa: Museoissa kävi vuonna 2023 ennätyksellisen paljon vierailijoita. Satakunnan Museon, Luontotalo Arkin, Rosenlew-museon, Rakennuskulttuuritalo Toivon sekä Lavian kotiseutumuseon yhteenlaskettu kävijämäärä oli jopa suurin 2000-luvulla, kaikkiaan 60 273 kävijää!

  • Edellisvuoteen verrattuna kokonaiskävijämäärä ja myös Museokortilla tehtyjen käyntien määrä kasvoi yli puolella, iloitsee yleisötyön intendentti Carita Tulkki.

Kävijämäärä kasvoi selvästi kaikissa museokohteissa, ja esimerkiksi Porin Päivän viikonlopun vapaa pääsy syyskuussa houkutteli museoihin yhteensä lähes 10 000 kävijää. Kävijämäärien hurjaan nousuun on useita syitä. Porin taidemuseon ollessa suljettuna peruskorjauksen vuoksi museoiden yhteistyössä toteuttama näyttely Otos, jälki, henki sekä satakuntalaisten kahdeksasluokkalaisten vierailu näyttelyssä Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelman myötä toivat Satakunnan Museoon runsaasti sekä koululaisia että muita kävijöitä. Marraskuussa auennut suosikkinäyttely Tontut houkutteli totutusti paljon väkeä. Vielä vuonna 2022 koronapandemiaan liittyvät rajoitukset vaikuttivat selvästi kävijämääriin, mutta viime vuonna toiminta on päässyt jatkumaan täysipainoisesti. Kiinnostus museoita kohtaan on yleensäkin kasvanut: kävijäennätyksiä on rikottu useissa muissakin Suomen museoissa. Taustavaikuttajana on esimerkiksi Museokortin valtava suosio. Sen käyttö kasvoi myös Porin museoissa.

  • Vaikka koronakesien kävijäpiikit ovat joissakin matkailukohteissa tasoittuneet, meillä kävijöitä on ollut joka vuosi entistä enemmän. Vaikutusta on silläkin, että Porin museoiden yhteisessä kulttuurimatkailun kehittämishankkeessa on panostettu markkinointiin uusilla tavoilla. Vaikka loistavat kävijämäärät ilahduttavat, ne kertovat vain osasta museotoimintaa – lukemista puuttuvat esimerkiksi annettujen asiantuntijapalveluiden määrä sekä verkkopalvelujen käyttömäärät, kertoo museonjohtaja Johanna Jakomaa.

Kävijämäärät museoittain:
Satakunnan Museo 34 375
Luontotalo Arkki 11 355
Rosenlew-museo 7 501
Rakennuskulttuuritalo Toivo 7 042