Porin Päivä 21.-24.9.

Porin Päivää on vietetty vuodesta 1961.

Vuonna 2023 teema on Keski-ikäinen kaupunkikeskusta ja nyt juhlitaankin Satakunnan Museon museorakennuksen 50-vuotispäivää. Hallituskadun museorakennus avautui yleisölle Porin Päivänä 1973. Aamulehti kommentoi kuinka ”uusi museo on Porin kaunistus ja ylpeys”. Teemaan sopivasti tietokirjailija Mikko Laaksonen ja rakennustutkija Olli Joukio luennoivat betonibrutalismista ja julkisesta rakentamisesta Satakunnassa ja Porissa 1960–1980-luvuilla syyskuussa. Katso luennot-sivulta koko ohjelma.

Perjantaista sunnuntaihin 22.–24.9.
Vapaa pääsy museoihin
Porin Päivän ohjelmaa on runsaasti ja perinteiden mukaisesti Porin museoihin on vapaa pääsy perjantaista sunnuntaihin 22.–24.9. Satakunnan Museo on avoinna klo 11-18, Rosenlew-museo ja Luontotalo Arkki klo 11-17 sekä Rakennuskulttuuritalo Toivo klo 11-15.

Torstaina 21.9. klo 14 Taavi-lavalla
Anastasia ja Uudelfelt -klovniesitys senioreille

Klovnit Anastasia af Björneborg ja Uudelfelt sukeltavat historian havinaan teoksellaan, joka kulkee työnimellä Elämänlanka. Elämänlanka kulkee läpi elämän lapsuudesta vanhuuteen ja on rakentunut haastatteluista, kohtaamisista ja tiedon keruusta eri ympäristöissä. Se sisältää sirkuksen elementtejä, muistelmia, musiikkia ja kohtaamisia. Punaisena lankana kulkee ihmisen arvokas elämä kaikissa elämänvaiheissa kaikkine tunteineen.

Teos on rakennettu ikäihmisiä kohdaten ja suunnattu erityisesti seniori-ikäisille. Teosta tullaan esittämään myöhemmin Satakunnan hyvinvointialueen ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä ja sen on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto. Esiintyjinä Milla Impola alias Anastasia af Björneborg ja Marjo Elomaa alias Uudelfelt.

Tilaisuus on maksuton.

Klovnit Anastasia af Björneborg ja Uudelfelt. Kuva Tuikku Asikainen.

Torstaista sunnuntaihin 21.–24.9.
Porin Päivän julistemyynti Kamarissa
Pori-Seuran ja Satakunnan Museon yhteinen julistemyymälä on avoinna museon Kamarissa. Myynnissä on Porin Päivän julisteita vuosien 1984–2023 väliseltä ajalta. Julisteita on vaihteleva määrä; muutamilta vuosilta ei ole yhtään, joiltakin muutama kappale ja toisista taas satoja. Tapetoitko julisteilla huussin, kehystätkö suosikkisi olohuoneen seinälle vai annatko lahjaksi Pori-fanille? Tule tekemään löytöjä! Vanhat julisteet 5 € / kpl ja uusi 10 € / kpl.

Varis, Martti ja biljardipallo! -tehtäväkortti Otos, jälki, henki -näyttelyyn
Mitä kaikkea löytyykään Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon yhteisnäyttelystä! Pääsetkö variksen, Martin ja biljardipallon jäljille tehtäväkortin vihjeiden avulla? Nappaa näyttelyyn mukaan maksuton tehtäväkortti, joka sopii ratkottavaksi, vaikka koko perheelle.

Lauantaina 23.9.
Klo 11–15

Poritar-junalla museoihin
Poritar-kaupunkijuna kuljettaa väkeä Porin kauppatorilta museoihin. Kyyti on maksuton. Junapäivän tarjoavat Porin Yrittäjät ry ja Porin museot.
Aikataulu: Juna kulkee museoiden väliä nonstop. Ensimmäinen lähtö kauppatorilta klo 10.45, juna kulkee klo 15 asti.
Reitti: Kauppatori (Nortamonkatu 4) – Toivo – Rosenlew-museo – Satakunnan Museo – Poriginal galleria – Luontotalo Arkki

Klo 14-18
Pelataan yhdessä! PANA ry:n jäsenet pelaavat museokävijöiden kanssa erilaisia lautapelejä. Tule tutustumaan ja viettämään hauska pelipäivä museossa.

Klo 12–17
Satakunnan Museon ystävät -yhdistys esittäytyy
Satakunnan Museon ystävät ry on aktiivinen yhdistys, joka järjestää monipuolista toimintaan jäsenilleen itsenäisesti sekä yhteistyössä Satakunnan Museon kanssa. Jäseniä on karttunut vuosien varrella yli 400. Tule tutustumaan ystäviin ja yhdistyksen toimintaan ja liity mukaan mukavaa joukkoon.

Lauantaina 23.9. klo 11–14
Avoimet ovet Museohinaaja Santussa, Reposaaressa

Reposaaressa sijaitsevan Museohinaaja Santun ohjaamoon sekä kansitiloihin pääsee tutustumaan Porin Päivän lauantaina. Santun historia on pitkä ja mielenkiintoinen ja sai alkunsa vuonna 1894, jolloin se rakennettiin ja sai nimekseen s/s Bomba.

Santun avoinnapidosta huolehtii Satakunnan Museon ystäväyhdistys.

Santtu. Kuva Gunvor Zilliacus, SatM.

Katso Rosenlew-museon Porin Päivän ohjelma.

Katso Luontotalo Arkin Porin Päivän ohjelma.

Katso Rakennuskulttuuritalo Toivon Porin Päivän ohjelma.