Luento: Kameramiehet – valokuvaus harrastuksena 1800- ja 1900-luvun vaihteessa
Syksyn luentosarja: Näkökulmia valokuvaan ja valokuvaukseen. Sarjan toisella luennolla Virpi Mäkinen kertoo valokuvausharrastajien kuvaustavoista 1800–1900-luvun vaihteessa.
Ke 9.10. klo 17.30
Virpi Mäkinen, FM, Jyväskylän yliopisto
Kameramiehet – valokuvaus harrastuksena 1800- ja 1900-luvun vaihteessa
Linkki YouTubeen: https://youtube.com/live/hQ7L2yF6NkU
Koko luentosarjan ohjelma:
Näkökulmia valokuvaan ja valokuvaukseen
Syksyn luentosarjan innoittaja on Satakunnan Museon kokoelmien tuhannet John Englundin ateljeen valokuvat, näistä koostettu näyttely sekä kirja. Englund kuvasi itse Porissa vuosina 1894–1929, mutta hänellä oli myös runsaasti työntekijöitä, kaikki naisia. Eeva Karhusen luennolla kuulemme miksi naisia, keitä he olivat ja miten he etenivät urallaan. Englundin kuvissa on upeita otoksia Porista ja Silja Laine kertoo, minkälainen valokuva on historiallisena lähteenä, esimerkkeinä eri aikakausia ja kaupunkeja. Englundin ateljee oli tunnettu myös muotokuvistaan. Harrastajatkin intoutuivat varhaisessa vaiheessa muotokuvauksesta, mutta tallensivat myös lähipiirinsä maisemia ja tapahtumia. Virpi Mäkisen luennolla kuulemme valokuvausharrastajien kuvaustavoista 1800–1900-luvun vaihteessa. Max Fritze luennoi piktorialismista, varhaisesta valokuvataiteesta, joka ajoittuu Englundin aikaan ja josta Englund oli varmasti tietoinen. Olihan hän työskennellyt ennen Poriin tuloaan K. E. Ståhlbergin kanssa, joka pohti jo 1890-luvulla julkaistussa kirjoituksessaan, onko valokuvaus taidetta vai käsityötä.
Luennoille on vapaa pääsy. Luennot järjestetään Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Luennot striimataan YouTubessa ja ne jäävät sinne tallenteena, yhtä luentoa lukuun ottamatta.
Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin seudun kansalaisopisto, Porin taide- ja taideteollisuusyhdistys ja Satakunnan Museon ystävät -yhdistys.
Ke 18.9. klo 17.30, ei YouTube-kuvausta
Silja Laine, FT, dos., kulttuurihistorioitsija, Turun yliopisto
Valokuva kaupunkihistorian lähteenä
Ke 9.10. klo 17.30
Virpi Mäkinen, FM, Jyväskylän yliopisto
Kameramiehet – valokuvaus harrastuksena 1800- ja 1900-luvun vaihteessa
Ke 30.10. klo 17.30
Max Fritze, taidehistorioitsija, kokoelma-amanuenssi, Suomen valokuvataiteen museo
Piktorialismi – valokuvataiteen synty
Ke 6.11. klo 17.30
Eeva Karhunen, FT, kulttuuriperinnöntutkija
Unelmia ja atelierihommia – juoksutytöstä johtajaksi